bugün
yenile
    1. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      panzerkampfwagen 6 (zırhlı muharebe aracı ) sanılanın aksine ismi değil lakabı tiger'dır. 1941 yılında henschel tarafından tasarlanmıştır. 6.29 metre uzunluğunda 3.55 metre genişliğinde 88 mm namlu çapı zamanına göre en iyi tanktır bir üst sürümü tiger 2 modern tankların babası kabul edilir.
    2. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (parmaklarımı çıtlattım) 1930'lu yılların sonuna doğru, Prusya, yani alman savaş bakanlığına bir teklif gelir. ağır tank projesi... geri çevrilir. alman savaş doktrini olan blitzkrieg, böyle bir tanka ihtiyaç duymamaktadır. mevcut tanklar panzer 1, panzer 2, panzer 3 ve panzer 4'ler ve ordunun ihtiyacını fazlasıyla karşılamaktadır. fakat, alman ordusunun rus steplerinde t 34 ve kv serisi tanklara karşı zor durumda kalması neticesinde hitler, "bana düşmanlarımınkinden daha ağır, daha güçlü ve daha kalın zırhlı bir tank yapın" demesi üzerinde proje ihaleye açılmıştır. üstte yazan yazarın da dediği gibi , Henschel ve Porsche'a ihale verilmiş, hitler'in doğum gününe kadar ilk prototiplerin yetiştirilmesi istenmiştir. yetiştirilen bu iki prototipte, Henschel, daha geleneksel bir yol izlemiş, 6o tonluk tankın taret ve tahriğini önceki tanklar gibi çark ve dişlilerle üretmiştir. hatta bazı söylentilere göre, isviçreden çark teknolojisi alındığı söylenmektedir. Ferdinand Porsche ise, daha yenilikçi bir sistem üzerinden prototip geliştirmiştir. hibrit bir motor üzerinden tahrik geliştiren Porsche, tankın ortasına konumlandırdığı motoru jeneratör olarak kullanıp, paletlere elektrik motorları ile güç verme yolundan gitmiş, bu konuda da oldukça başarılı olmuştur. hem oldukça ağırlık azaltan ve daha sorunsuz olan bu sistem, tank tamirini de, geleneksel yöntemlerin aksine, oldukça basit kılmıştır. lakin o gün... porsche'un tankı gösteride yanmış, ve hitler Henschel in projesini seri üretime sokmuştur. istatistikler, 14oo kadar üretilen bu tankın yarısının mürettebat tarafından, düşman eline geçmemesi için patlatıldığını göstermektedir. diğer yarısının çoğu da tanklar tarafından değil, düşman uçakları tarafından yok edilmiştir. hatta amerikalıların meşhur "hava desteği isteme" alışkanlığı buradan gelmektedir. orta tank olan ve aslında personel taşıyıcı olarak projelendirilen m4 tankı, tiger ve diğer alman tankları ile baş edemediğinden, her karşılaşmada, geri çekilip hava desteği istemekteydi. sonra da bu alışkanlık yerleşti. gelelim tiger'a... savaş sonrası fransa biraz tankı ordusuna kattı, yapamadılar. mühendislik ve maliyet... ruslar ilse bu tankları talim meydanlarında patlattılar. şu an dünya üzerinde 10'dan fazla 20 den az tank çalışır durumdadır. bunların 131 numaralı Africa corpus tankı tam orijinal olarak çalışmakta, gösterilerde kullanılmaktadır.
    3. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (bkz: pzkpfw VI) ikinici dünya savaşında almanların kurtarıcı gücü. mühimmatsız 60 ton ağırlığındaki ağır ve hantal bir tanktır. hem kağıt üzerine hem sahada çok başarılı olmasına karşın fazla maaliyetli olduğu için sovyet t-34'ler karşısında hezimete uğramıştır. (+lojistik sorunu vs) ancak tam bir efsanedir. (bkz: kursk savaşı)